vrijdag 9 januari 2009

Wintersnoei van houtachtige kuipplanten

Een wintersnoei mag maar moet nooit. Bij kuipplanten is dit aangeraden omdat deze anders te omvangrijk worden. Houtachtige kuipplanten zoals Ficus, Lagerstroemia, Lipia, Vitis, Punica, Diospyros, Zyziphus kunnen in de koude januari maand gesnoeid worden. Voor kruidachtige kuipplanten is het nog te vroeg.Lagerstroemia: VOOR - NA snoeiLipia: VOOR - NA snoei
De druivelaar of Vitis vinifera vraagt om een vroege wintersnoei. Liefst in de maand januari. Laat in het voorjaar snoeien veroorzaakt veel sapverlies of bloeden. Ben je vergeten snoeien in januari wacht dan liever tot mei of juni wanneer hij weer volop in blad staat. Na de wintersnoei moet er gemest worden, de maand maart - april is hier heel geschikt voor.

Hoe kan ik het best snoeien?
De meeste druivelaar bestaat uit een moederstam en gesteltakken. Op de gesteltakken komen de vruchttakken en deze worden op 1 of 2 ogen gesnoeid. De ingedroogde stompen mogen ook weggesnoeid worden.
In de zomer zien wij jullie terug voor de zomersnoei.

Algemene informatie over de druif
De druif is een winterharde plant die graag veel zon heeft. Een plekje tegen de zuidmuur, in een voedselrijke grond is ideaal. Verder houdt de druivelaar niet van natte voeten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten