zondag 15 februari 2009

Eerste lentevoorbereidingen...

Het geduld was op. Gisteren zijn we aan de lenteschoonmaak begonnen. In onze serre waren de eerste lentezonnestralen al te voelen. Het was 22°, een aangename temperatuur om alles een beetje op orde te beginnen zetten.

We zijn van start gegaan met de lentesnoei van alle houtachtigen:
- Crotalaria
- Tibouchina
- Cassia corymbosa
- Boleria obtusa, deze soort kochten we vorig jaar voor het eerst aan. In Spanje stond deze prachtig in bloei maar in onze weersomstandigheden doet Boleria het niet goed.
- e.a.

Vervolgens kuisten we de kangoeroepootjes of Anigozanthos uit.

De start van de lente gaat echter ook gepaard met enkele beestjes. De eerste luizen zijn actief. We zagen er een paar kruipen tussen de bloemen van de Accasia. Onze Accasia's staan nu prachtig in bloei. De hele serre ruikt ernaar. We kunnen deze best bestrijden met Okapi van Edialux of Confidor.

Het is belangrijk dat we in deze tijd van het jaar extra aandachtig zijn tijdens water geven. De ene plant heeft nog bijna geen water nodig andere dan weer al wel. Hierdoor is het voor het automatisch water geven nog veel te vroeg. Met de hand water geven is zeer tijdrovend maar heel belangrijk voor de gezondheid van de planten. Planten zoals de citrussen schieten na al terug in gang en vragen meer water.

De eerste lenteprikkelen zijn ook te merken bij de Camelia, bladverliezende Agapanthussen en Edgeworthia chrysantha .


Enkele bladverliezende Agapanthussen maken reeds nieuwe scheuten.De eerste bloemen van de Camelia japonica variƫteiten zijn heel voorzichtig aan het open komen. Camelia sasanqua is reeds bijna uitgebloeid.

Ook de bloemknoppen van Edgeworthia chrysantha zijn volop aan het openkomen. Een leuk weetje over deze plant: De twijgen van deze planten kunnen we gemakkelijk knopen zoals een dik touw.

Tot volgende week...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten