vrijdag 24 april 2009

De eerste lenteverzorging


De lente is begonnen!! De meeste planten zijn weer volop in beweging. De ene planten al wat vlugger dan de andere... Naar aanleiding van de vele vragen over de citrusplant een stukje over de lenteverzorging van citrussen.


Wanneer we nu de serre binnenwandelen worden we een heel geurenparadijs gewaar. De citrusbomen staan volop in bloei!! Dit is echter ook het moment dat schimmels vrijspel hebben. Snel en consequent optreden is de boodschap om deze problemen te beperken. De eerste basisbemesting is in onze serre reeds gebeurd. Indien u er thuis nog niet mee bent begonnen is nu de juiste moment. Wij stellen de vloeibare meststof of organische meststof voor citrusplanten en andere mediterrane planten van DCM voor. Deze is bij ons verkrijgbaar. De dosis is afhankelijk van het product en staat steeds op de verpakking vermeld. Naast een basismeststof zijn soms nog extra supplementen nodig. Heel was citrusplanten hebben, ook in onze serre, last van een geaderd blad. Bij citrussen wijst dit meestal op een tekort aan ijzer. Bladvoeding kan dit probleem oplossen en geeft de bladeren opnieuw kleur. Ook Fe chelaat zorgt voor diepgroene nieuwe bladeren, de bladeren die reeds bladschade hebben opgelopen kleuren niet meer volledig bij. Deze bladbehandeling tegen geaderde bladeren voeren wij zelf ook voor de eerste keer uit. We laten u weten of het heeft geholpen.


Een vraag die zich de laatste week nog veel heeft voorgedaan over citrusplanten. Hoe geef ik mijn citrus best water? Wij zrogen in onze serre ervoor dat alle citrusplanten steeds vochtig staan. Een eenmalig tekost aan water veroorzaakt bij ons al snel bladval. In Italië gebruikt met een andere watergift systeem voor de variëteit feminelli. Zij geven water met intervallen, dit wil zeggen ze eerst de planten veel water geven en in de daaropvolgende korte periode de planten laten uitdrogen. Dit zorgt voor een bloem opstoot. Op deze manier verkrijgen zij 4 oogsten. Zij verdelen hun planten ook op in vier groepen primavera, limoneri, bianchette en verdelli. Deze werkwijze raden wij af, aangezien in België het klimaat er zich niet naar verleend.

Mediterrane dagen
zaterdag 25 april & zondag 26 april!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten