maandag 19 april 2010

Zwarte bolletjes en vlekken

Met vragen kan je altijd bij ons terecht. Wij vinden het immers belangrijk dat jullie als klant niet alleen tijdens de verkoop worden geholpen, maar ook nadien. We krijgen dan ook wel eens mailtjes met daarin uiteenlopende vragen: "De blaadjes van mijn pittosporum zien geel, hoe komt dit?"; "Mijn pompelmoes verliest elke winter al zijn bladeren, krijgt hij misschien te weinig water?"; "Er zitten zwarte plekjes op de onderkant van de blaadjes van mijn olijf, wat is dit?".

Die laatste vraag hebben we van een klant ontvangen via mail en willen we graag aan iedereen uitleggen. Zij had haar olijf in de winter buitengezet, helemaal ingepakt met bubbels en goed beschermd tegen de koude. Toen ze de olijf weer uit de bubbels haalde, was deze bedekt met zwarte vlekken. Dit zwart was er wel met de vinger af te halen zonder dat het de bladeren beschadigde. Bovendien verloor de plant zijn bladeren.

Het antwoord is snel gegeven: een tekort aan water en de dopluis.
Als een boom te weinig water krijgt, gaat hij zo snel mogelijk de bladeren, die het laatste water krijgen, laten vallen. De kern moet immers zoveel mogelijk water krijgen en dit kan alleen als hij bespaart op andere plaatsen, zoals de blaadjes. Het is belangrijk je plant steeds genoeg water te geven, ook in de winter. Zorg ervoor dat de grond steeds vochtig is, maar niet te nat. Immers: overdaad schaadt!Eens de boom hersteld is en de nieuwe blaadjes beginnen te komen: mesten. Je plant moet, net als wij, genoeg voeding binnen krijgen.

Dit verklaart dus de bladval, maar dan is er nog dat zwart. De dopluis zuigt de plantensappen op. Dit veroorzaakt kleine zwarte bolletjes op het blad. Bovendien scheiden dopluizen honingdauw af. In die honingdauw begint de roetdauwschimmel te groeien en dit veroorzaakt het 'roet' of de zwarte vlekken op het blad. Deze vlekken zijn gemakkelijk te verwijderen, maar zolang de dopluis niet verdwijnt, verdwijnt de roetdauwschimmel ook niet. Spuit je plant dus in met de juiste middelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten