donderdag 18 november 2010

Kan je olijven zo eten?

Dit is een vraag die de mensen ook heel vaak aan ons stellen. Dit kan jammer genoeg niet. Wie ze zo van de boom plukt en opeet, zal ze waarschijnlijk even snel weer uitspuwen.

De vruchten moeten eerst bereid worden alvorens ze op te smikkelen. Er zijn verschillende manieren om een olijf te bereiden. We gaan er slechts enkele bespreken en beginnen met de Spaanse wijze.

De olijven worden geoost van zodra ze groen rijp zijn, zodus: nog voor er een kleurverandering plaats vindt. Nadat ze goed gewassen zijn, worden ze 15 uur lang in loog water van 1,6 tot 2,4 procent gelegd. Dit zorgt er voor dat die wrange smaak verdwijnt. Na 15 uur mogen de olijven eruit en moet je ze goed wassen zodat het loog water verdwijnt. Daarna worden ze in zout water (zo'n 10 procent) gelegd om ze te pekelen. Dit zoute water geeft de olijven hun typische smaak en zorgt er voor dat ze lang mee gaan.

Een andere manier om de olijven te bereiden is die van de Grieken.
De olijven worden geoogst als ze rijp zijn, met andere woorden, als ze volledig zwart zien. Let wel op, ze mogen nog niet verschrompelen. Ze worden gewassen, in zout water (ongeveer 8 procent) gelegd en onder gehouden zodat er geen lucht aan kan. Het gistingsproces wordt in gang gestoken waardoor het zoutgehalte daalt. Je moet dus zout toevoegen zodat die 8 procent of meer behouden blijft. Wanneer de bittere smaak juist verdwijnt, hangt sterk af van vrucht tot vrucht. Het kan zelfs tot negen maanden duren. Als ze klaar zijn, was je ze best nog een laatste keer alvorens ze in te pakken in zout water of in azijn.

Natuurlijk zijn er nog vele andere manieren, maar die zijn voor een andere keer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten