dinsdag 21 december 2010

Buiten in de tuin

Naast de vraag wat er allemaal binnen in huis kan staan, krijgen we ook vaak de vraag of er iets in de tuin kan staan. Slechts een klein deeltje van ons assortiment kan ook buiten in de tuin staan mits ze wat beschermd worden. Het blijven immers planten die een veel warmer klimaat gewend zijn. De temperaturen die hier onder vermeld staan zijn algemeen en kunnen veranderen naargelang de regen en andere omstandigheden zoals sterke wind.

Om te beginnen is er de citrus 'Poncirus Trifoliata'. Deze is winterhard en kan tot - 15° C. Let goed op, de 'Flying Dragon' is dit niet. Dit is de enige citrus die zo'n temperaturen aankan. Al de andere moeten het warmer hebben.

Daarnaast kunnen ook vijgen buiten gezet worden. Als ze in pot blijven staan, is het toch aangeraden om de potten en dus de wortels goed in te pakken zodat deze niet kunnen bevriezen. Ook een zonnige, beschutte plek is beter voor de planten.
In volle grond zijn de planten sterker, maar kunnen ze best afgedekt worden met een laagje bladeren.

Uit het palmenassortiment kan de Phoenix Canariensis en de Washintonia Robusta tot -2°C verdragen. De Trithrinax Campestris kan tot -10°C indien deze droog wordt gehouden. - 15°C is enkel weggelegd voor de Trachycarpus Fortunei. Om zo weinig mogelik bladschade te hebben kan je best de bladeren samenbinden. Als laatste hebben we de Chamaerops Humilis die ongeveer tot -10°C kan.

Raar maar waar zijn er ook enkele soorten van het tropisch fruit die koude kunnen verdragen. Wel is het heel belangrijk om deze goed beschut te plaatsen zodat ze weinig wind opvangen. Zorg er ook voor dat ze zoveel mogelijk zon krijgen. Feijoa Sellowiana en Punica Granata verdragen koude tot -5°C. Enkel de Punica Granata Nana kan geen graadje vorst verdragen. Dyospyros Kaki en Eriobotria Japonica kunnen tot - 10°C. De Musa Basjoo kan tot -12°C gaan en de Pyrus Asiatica Nashi, Vitis Vinifera en Ziziphus Vulgaris gaan zelfs tot -15°C.

Bij de Yucca is er erg veel verschil in wat buiten kan en wat niet. De Yucca kan net tot 0°C, Yucca Rostrata kan tot -20°C, maar de Yucca Elephantis is een kamerplant en heeft het liefst een temperaturr van rond de +15°C.

De Agave Havardiana kan tot -15°C als ze droog staan wat niet altijd zo gemakkelijk is in ons klimaat.

Albizia Julibrissin, Magnolia Grandiflora en Magnolia Virginiana Henry Hick kunnen tot -15°C als ze goed beschut staan.

Pittosporum Tobira, Raphiolepsis Umbellata, Rosmarinus Oficcinalis en Tracheliospernum Jasminoides kunnen tot -10°C, maar weer geldt de regel. Je moet ze goed beschermen.

Raphiolepsis Indica, Laurus Nobilis en Pittosporum Tobira Nana kunnen tot -5°C.

Nogmaals, het is belangrijk om de planten te beschermen. Geef ze een bladerdek, een beschutte plek en zoveel mogelijk een zonnige plek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten