donderdag 5 april 2012

Mijn limoenboompje wil niet groeien

Mediterrane en tropische planten, het is zeker niet altijd gemakkelijk om ze hier goed te laten groeien. Vaak krijgen we dan ook vragen over wat te doen bij...

De laatste vraag die we kregen kwam van een citrusliefhebber die maar problemen bleef hebben bij het verzorgen van zijn limoenboom.

Elke keer weer krulde en verdroogde de bladeren van zijn plant. Dit is uiteraard een teken van te droog te staan, maar volgens hem kreeg zijn limoen voldoende water.

Uiteraard heeft de liefhebber dan gekeken naar de wortels en wat bleek: een deel van deze wortels waren gewoon weggerot.

Wat is nu het probleem. Veel mensen willen graag de ruimte geven aan hun planten. Ze verpotten een kleine plant naar een te grote pot en geven dan goed water en mest. De wortels echter 'vinden' dat water en die mest niet omdat ze nog niet goed geworteld zijn in hun nieuwe grond. Uiteindelijk geef je alleen maar water aan de grond en niet aan de plant. Hoe nat de aarde dan ook mag zijn, het citrusboompje zal toch tekenen vertonen van droogte zoals opgekrulde en verdroogde bladeren. Bovendien wordt de aarde zo nat dat de wortels gaan rotten van een te vochtige omgeving.

De oplossing is: de plant terug verpotten in propere aarde naar een kleinere pot en hem ook helemaal snoeien.

Uiteraard moet je water geven, maar niet teveel ineens, want dan gaan de wortels zich niet op tijd aanpassen en uiteindelijk toch terug wegrotten door in te natte aarde te zitten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten