dinsdag 24 april 2012

paradijsvogelbloemen

We gaan het hebben over de paradijsvogelbloem, oftewel: Strelitzia.
De enige die wij in onze serres hebben staan is de Strelitzia reginae. Maar dat is niet de enige varieteit. Enkele andere bekendere Strelitzia's zijn: Strelitzia juncea; Strelitzia alba of augusta; Strelitzia nicolae of Strelitzia caudata.Daarnaast zijn er nog vele andere soorten die minder gekend zijn, maar daarom niet minder geliefd. Deze soorten zijn echter moeilijk te vinden in de handel. Ze komen vooral voort in hun land van oorsprong: zuid Afrika.
De twee meest voorkomende zijn echter de reginae en de alba of augusta.
Eerst wat uitleg van de Strelitzia reginae:
* Deze Strelitzia staat bekend als de paradijsvogelbloem vanwege de felle kleuren die wel wat weg hebben van een paradijsvogel.
* De oorsprong van de planten is te vinden in de provincie Kaap de Goede Hoop in zuid Afrika.
* Het blad van deze plant wordt ongeveer 1m tot 1m50 hoog en verdraagt wel wat wind, warmte en zon. Zeker in ons klimaat kan het alle zon gebruiken.
* De bloem is echter het pronkstuk van deze plant. Zoals eerder vermeld lijkt deze op een kleurrijke vogel. Wat wij zien als één bloem zijn echter meerdere bloemen samen in blauw en oranje. Oorspronkelijk heeft de plant deze bloem ontwikkeld om een kleine vogel uit zuid Afrika aan te trekken. De bloemen komen in zachte klimaten het hele jaar voor behalve in de zomermaanden.
* strelitzia reginae verdraagt wel wat vorts, maar heeft veel liever de zon. Bij ons is het te koud in de wintermaanden om ze buiten te laten staan. Geef hen een goed verliecht plekje in huis of op een vorstvrije plaats. Als je de planten een goede plaats geeft, weet je het door de bloemen die blijven komen.
De tweede bekendere soort is de Strelitzia alba of augusta:
* Deze soort kent zijn oorsprong langsheen heel de zuidkust van zuid Afrika.
* We kunnen hier echter wel spreken van een boom. De totale hoogte van de bladeren kan in optimale omstandigheden de 10 meter overschrijden. Deze bladeren lijken sterk op die van de bananenplant. Ze zijn weliswaar sterker, maar met veel wind hebben ze nog steeds de neiding om te scheuren.
* De bloemen bestaan ook hier uit verschillende kleinere bloemen, maar ditmaal in witte tinten.
* De plant is minder sterk dan de Strelitzia reginae. Hij verdraagt zo goed als geen vorst. Een echte kuipplant dus. Maar pas op, om hem alles te geven om goed te groeien, heeft deze plant veel plaats nodig en dan vooral in de hoogte. Voor de rest vraagt de plant vooral veel zon!
Uiteraard nog enkele foto's van de paradijsvogelbloemen bij ons in de serres.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten