donderdag 28 maart 2013

De regen blijft uit...

... en dat hebben we graag. Maar in combinatie met die felle wind en dat heerlijk lentezonnetje, drogen de planten snel uit!
Een gouden tip voor deze maand: geef voldoende water. Zeker nu de lente in het land is en al het groen weer komt piepen.

Of de planten nu al buiten staan of nog heerlijk achter glas genieten, ze hebben dorst. De bomen die al buiten staan zoals trachycarpus, olijf, vijg, druif of iets minder sterke planten zoals pittosporum en laurier hebben een zeer sterke wind te verduren. Door hevige wind verdampt het blad veel vocht, ook al is het nog koud buiten. Als dan de zon er nog op staat, zal de kluit snel uitdrogen. Wij geven onze olijven momenteel elke dag water.

Achter glas hebben de planten weliswaar geen last van wind, maar wel van sterk stijgende temperaturen. Gisteren konden we in onze serres genieten van een zalige 25°C. Wij warmen helemaal op en ook onze planten. Zeker die nieuwe scheuten kunnen het water goed gebruiken.

Sommige bomen of struiken hebben in de winterperiode maar weinig water gehad en staan dus zeer droog. Om dan de kluit vochtig te krijgen, volstaat 1 keer per dag water geven niet. Je kan dan best de eerste keer enkele emmers water, met een korte tijd ertussen, in de bak gieten (hoeveel hangt af van de grootte van de plant). Wat nog beter is om de kluit door en door nat te krijgen, is een langzaam druppelend systeem de hele dag laten lopen (een tuinslang, pipetten, een omgekeerde fles). Natuurlijk is dat niet voor iedereen weggelegd.
Eens de kluit voldoende vochtig is, volstaat een (kleine) emmer water per dag zolang we mogen genieten van die stralende zon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten